Många idrottskvinnor på elitnivå har för lite kroppsfett. De äter för lite, och de äter fel.

Två av tre kvinnliga elitidrottare inom vissa krävande uthållighetssporter och estetiska idrotter drabbas av menstruationsbortfall, så kallad idrottsamenorré. IdrottsskadorDet kan i sin tur orsaka ofrivillig barnlöshet, benskörhet och ökad risk för skelettskador.
Menstruationsrubbningarna är enligt en studie vid Kvinnohälsan på Karolinska sjukhuset i Solna en följd av att kaloriintaget är för lågt i förhållande till träningens omfattning. Problemet är alltså inte att idrottskvinnorna tränar för hårt, utan att de äter för lite. Dessutom äter de fel. Kvinnliga elitidrottare föredrar kolhydratrik mat som pasta och potatis. Enligt nya rön bör de äta mer fett.
Kvinnor och män har olika fysiologiska förutsättningar för elitidrott. Kvinnor behöver mer kroppsfett, eftersom bland annat östrogen bildas i fettet. Män kan klara sig med en kroppsfetthalt på 15 procent, men kvinnor behöver åtminstone 20 procent för att menstruationen ska fungera.
Många kvinnliga elitidrottare är vegetarianer. Det bidrar till att öka risken för menstruationsrubbningar, troligtvis för att den fiberrika kosten påverkar cirkulationen av könshormoner.